haberL haberR
0 facebook twitter googleplus

Sağlık

02 Mart 2010 Salı, 12:34
Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Gönder
Ana Sayfa » Sağlık » Bu gıdalar şekere iyi geliyor

Bu gıdalar şekere iyi geliyor

Uzmanlar şeker hastalığını ilaç kullanmadan kontrol altına alınabileceğini söylüyor. İşte diyabete iyi gelen gıdalar...
Bu gıdalar şekere iyi geliyorUzmanlar şeker hastalığını ilaç kullanmadan kontrol altına alınabileceğini söylüyor. İşte diyabete iyi gelen gıdalar...
Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan diyabet, insan sağlığını tehdit ediyor. Dünya çapında ölüm nedenleri arasında ilk 5 hastalık arasında yer alan diyabet, tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliği, körlük, kalp-damar hastalıklarına yol açıyor.

Ancak uzmanlar, diyabet hastalarının doğru besin seçimi ile ilaç kullanımına gerek kalmadan hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyor. Üzüm çekirdeği, yeşil çay, tarçın, kuru baklagiller gibi besinler diyabete bağlı ortaya çıkan hastalıkları önlüyor ya da hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlıyor.

Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insülinin etkisine dokularda direnç olması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır. Diyabetli kişilerde ise insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kandaki miktarı yükselir.

Krom, diyabette kullanılması gereken en önemli doğal bileşen. Vücutta insülin etkinliğini artıran krom, kan şekerinin düzelmesine yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Aksoy, diyabet hastalarının tam tane ekmek veya buğday özü ilave edilmiş ekmek tüketerek krom bileşeninden faydalanabileceğini belirtti. Yulaf kepeğinin içindeki beta glukan posasının da diyabete iyi geldiğini aktaran Aksoy şunları söyledi:

"Beta glukan şekere yapışarak, şekerin daha geç emilmesini, böylece kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Diyabetliler süt veya yoğurdun içine yulaf ezmesi koymalı. Ayrıca günde bir çay kaşığı tarçın tüketerek kan şekerini yüzde 10-29 arasında düşürebilirler. Tarçını meyvelerin üzerine serpip tüketebilecekleri gibi çubuk tarçınların çayını da içebilirler.''

Üzüm çekirdeği ve yeşil çay da diyabette kullanılabilecek ilaç dışı doğal maddelerden. Bu gıdalar vücutta insülinin etkinliğini artırdığı gibi diyabet sonucu ortaya çıkan hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Üzüm çekirdeğinin iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu ifade eden beslenme uzmanı Seyran Tombul ise bu gıdaların aç karnına tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. İlhan Yetkin, beslenmeye dikkat edilerek diyabetten kurtulunabileceğini belirtti. Yetkin, "Şeker hastaları beslenme kurallarına uyarsa ek bir vitamin ya da katkı maddesine ihtiyaç duymaz. 46 yaşında bir diyabet hastam vardı. Beslenmesine dikkat edip 20 kilo verdikten sonra kullandığı ilaca ihtiyaç kalmadı. Şu anda yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürüyor.'' dedi.

Diyabet hastası nasıl beslenmeli?

Öğünler hemen her gün aynı saatlerde olmalı: Kan şekeri kontrolü için öğün saatleri günler içinde tutarlılık göstermeli. Örneğin kahvaltı bir sabah 7'de ertesi gün 11'de yapılmamalı.

Şeker içeren yiyecek ve içeceklerden sakının: Şeker ve şeker içeren besinler çok hızlı emilip kan şekerini çok hızlı yükseltir. Bu nedenle bu besinlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine sebze, meyve, süt, yoğurt, kuru baklagiller, yulaf ve kepekli ekmek tüketilmeli.

Yağ alımını azaltın ve sıvı yağları tercih edin: Yağları azaltmak, enerji alımını dengeleyerek kilo alma riskini azaltır. Diyabet hastaları sofralarında sıvı yağa daha çok yer vermeli. Yemek pişirirken sıvı yağ kullanmalı.

Posalı yiyecekleri tercih edin: Posası yüksek bir beslenme programı sürdürmek hem bağırsak faaliyetlerinin düzgün olmasını hem de kan yağlarının düşmesini sağlar. Rafine edilmemiş gıdalar (kuru baklagiller, bulgur, buğday, yulaf, tam tane ekmekleri), sebze ve meyveler yüksek posa içeriğine sahiptir.

Tuzu azaltın: Sodyum, vücudumuzda suyun tutulmasını sağlayarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Sodyum, tuzun dışında salamura, konserve, hazır çorba, et suyu tabletleri, şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk vb.), maden suyu ve sodalarda bulunur.

(Kaynak: Zaman)

 

 

Bu habere hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
Yorum Yaz

VİDEO GALERİ

Ankara'da feci kaza: 2 ölü 20'den fazla yaralı
  • Ankara'da feci kaza: 2 ölü 20'den fazla yaralı
  • E bilet protestosuna polis müdahalesi
  • Motosiklet gösterisinin böylesini görmediniz
  • Gasp dehşeti kamerada


YAZARLAR

  • Nuh GÖNÜLTAŞNuh GÖNÜLTAŞKim takar mahkemenin yayın yasağını, değil mi Rıza?
  • Ali Atıf BİRAli Atıf BİRDevleti milletten korumayı bıraksak...
  • Gültekin AVCIGültekin AVCIMİT ve operasyon
  • Adem Yavuz ARSLANAdem Yavuz ARSLANGül'ün sitemi AKP'nin kayan sistemi
  • Aykut IŞIKLARAykut IŞIKLARTelevizyon mu, yoksa biz mi vefasızız...
  • Tarık TOROSTarık TOROSİçeride başka dışarıda başka...
  • Perihan ÇAKIROĞLUPerihan ÇAKIROĞLUSinemaya gitmeyen çocuk kalmasın
  • Elif KORKMAZELElif KORKMAZELAzı karar, çoğu zarar demişler!
  • Engin VERELEngin VERELŞampiyonluğun kutlu olsun
  • Ahmet KONANÇAhmet KONANÇŞehir efsaneleri ve gerçekler
Nuh GÖNÜLTAŞKim takar mahkemenin yayın yasağını, değil mi Rıza?

FOTO GALERİ

  • Yılan Masajı
  • Sapanca Gölü'nde Tehlikeye 19 Santim Kaldı
  • Uçaklardan bomba yağdı
  • Şampiyonluk turu haftaya kaldı
  • Kaplan öküzün boynuna yapıştı kaldı
  • MİT ve operasyon
  • Peygamber sevgisi salonu doldurdu
  • Cumhurbaşkanlarının ilkleri ve enleri
  • İşte zihin açan o besinler
Yılan Masajı
Kapat