haberL haberR
0 facebook twitter googleplus

Sağlık

29 Kasım 2009 Pazar, 02:00
Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Gönder
Ana Sayfa » Sağlık » Hangi balık hangi ayda yenir?

Hangi balık hangi ayda yenir?

Tüm deniz canlılarının üreme ve yaşama mevsimleri olduğu gibi tüketilme mevsimleri de var...
Hangi balık hangi ayda yenir? Tüm deniz canlılarının üreme ve yaşama mevsimleri olduğu gibi tüketilme mevsimleri de var...
Hangi balığı hangi ay tüketeceğinizi öğrenerek hem balığın lezzetli olmasını sağlayabilir hem soylarının tükenmesine engel olursunuz. Üstelik taze yenen balıkta mineral ve vitamin kaybı da söz konusu değil...

Lezzeti, sağlıklı ve ucuz oluşu balığı sofraların vazgeçilmezi haline getiriyor. Her şeyin olduğu gibi her balığın da mevsimi ve özellikleri farklı. Konuyla ilgili bilgiler veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alparslan, her balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, taze tüketilen balığın vitamin ve mineral kaybına uğramadığını söyledi. Prof. Dr. Alparslan, balıkların avlandıkları ve tüketilmesi gerektiği aylara ilişkin şu bilgileri verdi:

OCAK:
Uskumru Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır.

ŞUBAT:
Kalkan, lüfer Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.

MART:
Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.

NİSAN: Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur.

MAYIS: Barbunya, tekir Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar.

HAZİRAN: Verimsiz dönem Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren Prof. Dr. Alparslan, şöyle devam etti: Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.

TEMMUZ: Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar.

AĞUSTOS:
Palamut Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

EYLÜL: Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM:
Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.

KASIM:
Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır.

 ARALIK: Hamsi, tekir Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.




Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Polislerin avukatları konuşuyor
Avukatlardan flaş açıklama

Yorum Yaz

VİDEO GALERİ

Polislerin karardan önceki veda konuşması
  • Polislerin karardan önceki veda konuşması
  • Yurt Atayün'ün ifadesinde skandal
  • Yahya Akın Hocaefendi'den sahur operasyonuna tepki
  • Polislerin nezarette son iftarı


YAZARLAR

  • Yavuz BAYDARYavuz BAYDAR'Erdoğan yüzde 50 çıtasının altında'
  • Gökhan BACIKGökhan BACIKSelahattin Demirtaş olayı
  • Aykut IŞIKLARAykut IŞIKLARZerrin Özer sosyal medya şövalyelerini affetmiyor
  • Yaşar ERDİNÇYaşar ERDİNÇÜsküp'ten Ohrid'e
  • Bilal ÖZCANBilal ÖZCANKayahan'a saygı albümü!
  • Elif KORKMAZELElif KORKMAZELElif'in yemek okulunda bayram
  • Erdoğan SÜZERErdoğan SÜZERÖnlem alınmazsa kriz konuttan gelecek
  • Gülay GÖKTÜRKGülay GÖKTÜRKBir kahkaha da benden
Yavuz BAYDAR'Erdoğan yüzde 50 çıtasının altında'

FOTO GALERİ

  • Bu örümcek diğerlerinden çok farklı
  • Ne olduğunu görünce hayran kalacaksınız
  • Şehrin ortasında inanılmaz görüntü
  • Google'ın hiç bilmediğiniz ilginç özellikleri
  • Böyle bir av planı görülmedi
  • Tarihe meydan okuyorlar dimdik ayaktalar
  • IŞİD'den yeni katliam görüntüleri
  • Bu ürünler kanser yapıyor
  • Timsah su aygırlarına yem oldu
Diğerlerinden çok farklı