haberL haberR
1 facebook twitter googleplus

Sağlık

01 Şubat 2010 Pazartesi, 13:02
Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A

Hangi balık hangi ayda yenir?

Ana Sayfa » Sağlık » Hangi balık hangi ayda yenir? haberi
01 Şubat 2010 Pazartesi, 13:02
Tezgahta gördüğünüz her balığı satın almayınız. Balıkların en lezzetli olduğu aylar...
Hangi balık hangi ayda yenir?
Tüm deniz canlılarının üreme ve yaşama mevsimleri olduğu gibi tüketilme mevsimleri de var...

Hangi balığı hangi ay tüketeceğinizi öğrenerek hem balığın lezzetli olmasını sağlayabilir hem soylarının tükenmesine engel olursunuz. Üstelik taze yenen balıkta mineral ve vitamin kaybı da söz konusu değil...

Lezzeti, sağlıklı ve ucuz oluşu balığı sofraların vazgeçilmezi haline getiriyor. Her şeyin olduğu gibi her balığın da mevsimi ve özellikleri farklı. Konuyla ilgili bilgiler veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alparslan, her balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, taze tüketilen balığın vitamin ve mineral kaybına uğramadığını söyledi. Prof. Dr. Alparslan, balıkların avlandıkları ve tüketilmesi gerektiği aylara ilişkin şu bilgileri verdi:

OCAK: Uskumru Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır.

ŞUBAT: Kalkan, lüfer Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.

MART: Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.

NİSAN: Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur.

MAYIS: Barbunya, tekir Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar.

HAZİRAN: Verimsiz dönem Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren Prof. Dr. Alparslan, şöyle devam etti: Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.

TEMMUZ: Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar.

AĞUSTOS: Palamut Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

EYLÜL: Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM: Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.

KASIM: Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır.

ARALIK: Hamsi, tekir Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.

 

Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Kar yağışı bu illeri etkisi altına aldı
Meteoroloji'den kar uyarısı
nisanda karadeniz hamsi yenir mi
Misafir - 16:46, 07 Nisan 2014 Pazartesi
Tüm Yorumları Görmek İçin Tıklayın

Yorum Yaz

VİDEO GALERİ

Şişirilmiş piliçler dünyayı şoke etti
  • Şişirilmiş piliçler dünyayı şoke etti
  • Kapkaç dehşeti kameralara yansıdı
  • Aileleriyle görüştürülmeyen polisler Silivri'ye gönderildi
  • Mekke'nin 1930 yılındaki görüntüsü


YAZARLAR

  • Yavuz BAYDARYavuz BAYDARTürkiye'nin yeni gündemi 'acil demokrasi'dir
  • Orhan Kemal CENGİZOrhan Kemal CENGİZ17 Aralık ve paranoid şizofreni
  • Ali Atıf BİRAli Atıf BİRYasak varsa bir ‘abidik gubidik’ vardır!
  • Gültekin AVCIGültekin AVCIYeni MİT Türkiye’sine uyum kanunları
  • Adem Yavuz ARSLANAdem Yavuz ARSLANObama ne yap(a)maz?
  • Aykut IŞIKLARAykut IŞIKLARAltın Portakal Ödülleri ‘Türkiye Sineması’na hayırlı olsun
  • Perihan ÇAKIROĞLUPerihan ÇAKIROĞLU"Siyaseti bırakırım partimi bırakmam"
  • Elif KORKMAZELElif KORKMAZELAsırlık hayatlar
  • Lemi ÇELİKLemi ÇELİKBu sistem değişmeli
Yavuz BAYDARTürkiye'nin yeni gündemi 'acil demokrasi'dir

FOTO GALERİ

  • Ad kavmi neden ve nasıl helak edildi?
  • Kar yağışı bu illeri etkisi altına aldı
  • Türkiye'de durum bu kadar vahim
  • Kurutmalık bamyanın kilosu 70 liradan satılıyor
  • Bu meyve fazla kiloların düşmanı
  • Murat Yıldırım hacı oldu
  • Kozalaktan gelen şifa: Andız pekmezi
  • İşte en tehlikeli mevzideki IŞİD'liler
  • Peygamber hurması acve her derde deva
Ad kavmi neden ve nasıl helak edild