haberL haberR
1 facebook twitter googleplus

Sağlık

01 Şubat 2010 Pazartesi, 13:02
Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A

Hangi balık hangi ayda yenir?

Ana Sayfa » Sağlık » Hangi balık hangi ayda yenir? haberi
01 Şubat 2010 Pazartesi, 13:02
Tezgahta gördüğünüz her balığı satın almayınız. Balıkların en lezzetli olduğu aylar...
Hangi balık hangi ayda yenir?
Tüm deniz canlılarının üreme ve yaşama mevsimleri olduğu gibi tüketilme mevsimleri de var...

Hangi balığı hangi ay tüketeceğinizi öğrenerek hem balığın lezzetli olmasını sağlayabilir hem soylarının tükenmesine engel olursunuz. Üstelik taze yenen balıkta mineral ve vitamin kaybı da söz konusu değil...

Lezzeti, sağlıklı ve ucuz oluşu balığı sofraların vazgeçilmezi haline getiriyor. Her şeyin olduğu gibi her balığın da mevsimi ve özellikleri farklı. Konuyla ilgili bilgiler veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alparslan, her balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, taze tüketilen balığın vitamin ve mineral kaybına uğramadığını söyledi. Prof. Dr. Alparslan, balıkların avlandıkları ve tüketilmesi gerektiği aylara ilişkin şu bilgileri verdi:

OCAK: Uskumru Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç fazla miktarda avlanır.

ŞUBAT: Kalkan, lüfer Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların önemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ayda bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir.

MART: Kalkan, kefal Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.

NİSAN: Levrek Nisanda kalkan, lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık türü daha boldur.

MAYIS: Barbunya, tekir Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik balıkçı ağlarına yüz göstermeye başlar.

HAZİRAN: Verimsiz dönem Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve geçici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren Prof. Dr. Alparslan, şöyle devam etti: Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.

TEMMUZ: Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bol miktarda çıkar.

AĞUSTOS: Palamut Ağustos çingene palamudu mevsiminin açtığı aydır. Sardalya, kılıç, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

EYLÜL: Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM: Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.

KASIM: Pisi, torik Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisinin en nefis olduğu aydır. Torik akışı başlar, lakerdası yapılır.

ARALIK: Hamsi, tekir Aralık ayında ise uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.

 

Paylaş
Tweet
Paylaş
Gönder
Yazdır
A
A
Geriden gelen Galatasaray kazanmasını bildi
ASLAN ZİRVEYE OTURDU
nisanda karadeniz hamsi yenir mi
Misafir - 16:46, 07 Nisan 2014 Pazartesi
Tüm Yorumları Görmek İçin Tıklayın

Yorum Yaz

VİDEO GALERİ

Karaman'daki maden ocağının içinden en net görüntü
  • Karaman'daki maden ocağının içinden en net görüntü
  • İnanılmaz kazadan sağ çıktı
  • Güldür Güldür Şov'da sucuk satan işadamının İngilizce ile imtihanı
  • Ankara Ostim'de patlama


YAZARLAR

  • Erhan BAŞYURTErhan BAŞYURTPeşmerge'nin geçişi ve tarihi gelişmeler!
  • Nazlı ILICAKNazlı ILICAKKâr hırsı ve denetimsizlik
  • Nuh GÖNÜLTAŞNuh GÖNÜLTAŞİktidarın ahlakı ile ahlaksızlığın iktidarı arasında…
  • Yavuz BAYDARYavuz BAYDAR'ABD-Türkiye ilişkileri her zamankinden daha kötü'
  • Orhan Kemal CENGİZOrhan Kemal CENGİZKalleşliğe verilecek cevap
  • Gökhan BACIKGökhan BACIKDoksanlara dönmek korkusu ve madene gömülen insanlar
  • Aykut IŞIKLARAykut IŞIKLARKoçyiğit’e eyvallah da, diğerlerine ayıp değil mi?
  • Perihan ÇAKIROĞLUPerihan ÇAKIROĞLU2023 rüyasında “insan”ı unuttuk
  • Yaşar ERDİNÇYaşar ERDİNÇFED kararı sonrasında borsa, faiz ve dolar
  • Bilal ÖZCANBilal ÖZCANSinem Kobal’ın estetiği oyununu perdeliyor!
  • Sadettin ORHANSadettin ORHANBu öneri dikkate alınmalıydı
  • Elif KORKMAZELElif KORKMAZELElif’in Yemek Okulu’ndan…
  • Ali DEMİRELAli DEMİRELHedefi insanlık olan insanın yükü ağırdır
Erhan BAŞYURTPeşmerge'nin geçişi ve tarihi gelişmeler!

FOTO GALERİ

  • Nurgül Yeşilçay isyan etti: Ecelimizle ölmek lüks oldu
  • F-35 savaş uçakları görücüye çıktı
  • ABD'li bilimadamı o kareleri yayınladı
  • CHP'li Aylin Nazlıaka manken oldu
  • Maden faciasından iç yakan kareler
  • Peşmergeler Habur'dan böyle geçti
  • Peşmerge Kobani yolunda
  • Bakanlık, 'hileli' ürün satan 70 firmayı açıkladı
  • Karaman'da kömür ocağında göçük
Nurgül Yeşilçay isyan etti